miercuri, 8 ianuarie 2014

Cat de periculosi sunt pantofii cu toc, cu adevarat?

Periculosi pentru buget, pantofii cu toc sunt si periculosi pentru sanatate. Iata ce efecte pe termen lung au tocurile asupra sanatatii.

Corpul uman nu a fost creat pentru a purta pantofi cu toc, dar acestia au devenit o necesitate in garderoba oricarei fashioniste cu pretentii. Daca si tu obisnuiesti sa porti adeseori pantofi cu toc, afla care sunt risurile la care te expui fara sa iti dai seama.

Purtate la ocazii speciale, tocurile nu iti vor influenta in niciun fel sanatatea, insa daca ii porti in mod frecvent vei ajunge sa iti afectezi atat sistemul ososmusculatura, cat si postura. Ca vorbim de tocuri de 5, 7 ori 13 cm, efectele sunt aceleasi.

Efectele nocive ale pantofilor cu toc

Exista un mit, acela ca din cauza incaltarilor strimte ori a celor cu toc vei ajunge sa iti deformezi picioarele si sa iti apara monturi. Adevarul este ca nu toata lumea care va purta incaltari nepotrivite va dezvolta aceste deformari ale labei piciorului, ci doar cele care sunt predispuse, de multe ori mai multi membri ai aceleiasi familii. Tocurile, insa, favorizeaza aparitia lor.

Pantofii cu toc sunt creati pe principii estetice si de prea putine ori sa fie comozi si sa iti protejeze piciorul. Iar noi ii alegem intotdeauna in functie de modelul care se poarta, nu cel care se potriveste mai bine conformatiei noastre. Vrem sa parem mai inalte, sa avem gleznele mai subtiri si sa fim la moda. De aici apar numeroase probleme care ne pun in pericol sanatatea.

Din cauza incaltarilor prea strimte, asa cum sunt de multe ori pantofii cu toc, mai ales modelul stileto, care se poarta cu precadere sezonul acesta, pe termen lung degetele picioarelor se vor deforma si ne vom alege cu degete "in ciocan", extrem de inestetice in sezonul cald dar si dureroase. In acelasi timp,circulatia periferica va fi ingreunata, iar durerile vor fi mai intense dupa ce eliberam presiunea cand ne descaltam.

La nivelul musculaturii, pantofii cu toc influenteaza elasticitatea muschiului gambei, care se scurteaza in timp si devine mai rigid. Iar piciorul se va simti inconfortabil chiar si atunci cand purtam incaltari fara toc. Acelasi efect apare si in cazul tendonului lui Ahile, care din cauza ca nu mai este folosit la aeeasi intensitate se va scurta si va deveni mai rigid.

Atunci cand purtam pantofi cu toc centrul de greutate al corpului se va muta mai in fata, ceea ce va influenta si curbura normala a coloanei vertebrale, dar si pozitia soldurilor, iar intreaga postura va deveni mai "chinuita". Cu siguranta ca ai vazut si tu multe tipe care faceau echilibristica pe tocurile lor imense si aratau... caraghios, in nici un caz sexy!

Tot din cauza pantofilor cu toc riscam sa dezvoltam osteoartrita, adica se deterioreaza cartilagiile genunchilor. Studiile au demonstrat ca atunci cand purtam pantofi cu toc, presiunea asupra genunchilor creste cu aproximativ 26% fata de presiunea normala. Sa nu mai spunem ca toata greutatea corpului va fi suportata de o portiune mult mai restransa a piciorului, fapt care va duce in timp la deformarea sistemului osos.

Nu in ultimul rand, mediul inconjurator este extrem de neprietenos cu tocurile si riscam oricand oluxatie cauzata de gropile din trotuar sau de simplul fapt ca nu am aproximat corect inaltimea treptelor. Norocoasele se vor alege doar cu un toc, extrem de costisitor, rupt...

Nu incercam sa te convingem ca pantofii cu toc sunt diabolici, incercam doar sa iti explicam simplul fapt ca excesele sunt nocive in orice situatie. Si ai simtit pe pielea ta cat de dureros este sa iti petreci prea mult timp pe tocuri. De aceea, iti recomandam sa te folosesti de ele cu masura. Iar intre timp, roaga-l pe iubitul tau sa iti maseze talpile si fa bai relaxante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu