miercuri, 8 ianuarie 2014

Sfaturi pentru intretinerea pantofilor pe timp de iarna

Încălțămintea murdara, deteriorata sau care nu se potriveste cu imbracamintea, nu face cinste numanui insa exista solutii pentru incaltimintea noastra… Dar să începem cu începutul: cum ne intretinem incaltamintea in perioada iernii? Pentru ca in sezonul rece, sarea şi apa ne afecteaza iremediabil pantofii. Combinatia de apa cu sare, usucă fibrele din piele şi aşa apar acele usoare crapaturi/semne pe încălţăminte.
Iată câteva trucuri pentru a curăța pantofii, in functie de materialul din care sunt realizate. Vorbim de trucuri marunte, dar care ne pot ajuta sa ne pastram pantofii cat mai mult timp! Iar asta inseamna in fond si la urma urmei sa economisim bani!
Pantofi de panza
Pantofii de panza se murdaresc foarte usor si de aceea este necesar sa ii curatam frecvent, mai ales ca in aceast categorie intra si majoritatea pantofilor sport (de mers la sala cu alte cuvinte). Iar curatarea trebuie facuta cu atat mai des, cu cat pantofii sunt realizati din material de culoare deschisa. Insa curatarea pantofilor de panza se poate face rapid si relativ usor, asa ca nu veti avea batai de cap. Este suficient sa umplem un lighean cu apă calduta și sa adaugam detergent iar apoi sa le lasam să se înmoaie timp de șase ore . Repetam procedeul, de aceasta data cu apa calduta si balsam de rufe. In aceasta etapa, lasam jumatate de ora si apoi intindem pantofii la uscat, intr-un loc umbros. Repetam procedeul ori de cate ori este nevoie. Este indicat sa ne curatam pantofii de panza la scurt timp dupa aparitia petelor pentru ca dupa ce astea s-au uscat, va fi mult mai dificil sa le indepartam.
Pantofi de piele de căprioară
Vorbim de o categorie de incaltaminte ce necesita o atentie deosebita, pentru ca pielea de caprioara este foarte delicata. Iar obiectele de incaltaminte realizate din acest material  se murdaresc usor, se zagrie la fel de usor si din acest motiv, trebuie sa le acordam o atentie speciala. Intâi de toate este indicat sa cumparam spay de protectie astfel încât pantofii vor deveni impermeabili iar ploile sau ninsoare nu ii vor mai afecta. In plus, acest spay va proteja incaltamintea si de praf. In cazul aparitiei de pete dificile este important sa cumparam produse de curatare speciale pentru pielea de caprioara. Daca nu le gasiti in marile magazine, puteti apela la magazinele specializate sau chiar la un cizmar.
Încălțămintea din piele 
Obiectele de incaltaminte din piele nu necesita un tratament special. Murdaria poate fi indepartata usor cu o perie moale iar apoi pot fi tratati cu ulei cald de in sau cu o crema obisnuita, pentru ten.
Pantofi de lac
În general, acest tip de pantof se descurca fara mari probleme pe timp de ploaie sau ninsoare. In cazul in care apar pete de mizerie este de ajuns sa trecem pe suprafata pantofului o cârpă moale , uscată, iar apoi cu o cârpă umezită si la final sa uscam cu atentie. Fisurile și cutele pot fi tratate cu ulei vegetal și ulei de ricin.
De asemenea este important ca atunci cand trecem la sezonul cald, sa curatam perfect fiecare obiect de incaltaminte in parte, sa-l uscam si sa il depozitam in cutiile originale. Iar in cazul pantofilor care se pot deforma, este indicat sa ii umplem cu ziare vechi, mototolite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu