duminică, 5 ianuarie 2014

Incalca regulile in materie de stil: poarta alb

Nu purta alb dupa ziua muncii. Iata o regula in materie de imbracaminte care m-a descumpanit atunci cand am pasit pentru prima data pe pamant american.
Regulile sunt facute cu un scop, insa nu este nimic gresit in a incerca sa le incalcam din cand in cand. Afirmatia anterioara nu este nicidecum contradictorie. Indata ce vei intelege regulile, iti vei da seama cum le poti incalca.
In Statele Unite, de exemplu, regula este sa nu porti alb dupa Ziua Muncii. Procedand astfel, atragi furia multor oameni care altfel nu ar avea nicio opinie legata de modul  in care te poti imbraca bine sau ce inseamna stil in general. Cu siguranta ei nu ar sti sa iti spuna ca reverele crestate sunt anatema unui smoching. De exemplu, intr-o discutie online despre aceasta regula, o persoana comenta: “Albul nu ar trebui niciodata purtat intre Ziua Muncii si Paste. Se numeste bune maniere. Numai un ignorant ar spune.. ei, nu conteaza. Arata cata educatie si atentie acorda acea persoana  modului in care arata. Pur si simplu incalca regula daca vrei ca oamenii sa spuna despre tine ca mai bine de atat nu poti.” Dupa cum puteti observa, afirmatia sa nu aduce practic niciun argument palpabil, ci doar “buna crestere”.
Motivul care sta la baza acestei reguli este simplu. Porti alb vara pentru ca vremea este mai buna. De obicei este mai insorit, soarele este sus pe cer, atmosfera este mai luminoasa. Hainele deschise la culoare se potrivesc mai bine cu aceasta atmosfera, la fel cum negrul ca si culoare dominanta se potriveste mai bine seara.
Insa asta nu inseamna ca nu poti purta culori deschise iarna. Intr-adevar, zilele friguroase cu cer albastru ale lunii Decembrie par adesea luminoase, chiar si numai in contrast cu cele dinaintea lor sau cele care le urmeaza.
Albul este cea mai deschisa culoare si deci este potrivita numai pentru cele mai senine zile. Pentru a nu fi nevoit sa inveti plebea despre armonizarea culorilor cu vremea de afara, o regula a fost inventata – poarta alb numai in lunile de vara, adica intre Paste si Ziua Muncii.
Indata ce stii ca aceasta regula exista, este usor sa o incalci. Sa porti alb iarna poate fi absolut adorabil, desi poate mai practic ar fi sa porti nuante de crem deschis sau alb sters.
Sa porti pantaloni de culoare alba este una dintre cele mai simple modalitati de a incalca aceasta regula. Pe locul doi stau pantofii de culoare alba, in timp ce jacheta de culoare alba se afla pe ultimul loc.
Nu este nicio coincidenta faptul ca aceasta regula este raspandita in Statele Unite si abia cunoscuta de exemplu in Marea Britanie. In UK cel mai probabil vremea este gri aproape tot timpul anului. Ar trebui sa te impiedice asta sa porti pantaloni de culoare alba?

Cunoscand ce inseamna o regula in materie de stil, vei sti si cum sa o incalci in mod inteligent. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu