miercuri, 8 ianuarie 2014

Textile de noua generatie. Nu stiai asta despre materiale!

Cu siguranta stii de incanepa si bumbac. Dar despre fibre din bazalt ce zici? Iar tesaturile cu cafeaiti spun ceva? Caroline David, curatorul expozitiei crede ca viitorul textilelor se constituie din fibre organice artificiale ce au la baza reuserse naturale, precum amidonul de porumb sau algele, dar si din fibre usoare, precum fibra optica.

"Stiai ca"

• Inul se transforma in compost in 2 saptamani? Un cotor de mar este procesat de microorganisme in 1-2 luni, bumbacul in 5 luni, canepa in 6 luni, bambusul intr-un an, lana in 1-5 ani, nylonul in 30-40 de ani, o sticla de plastic in 100 de ani, polyesterul in 20-200 ani si un dop de sticla de plastic in 400 de ani? Astfel de informatii si faptul ca tendintele in moda sunt sezoniere i-au determinat pe designeri sa-si doreasca o moda mai putin egoista. A contat si faptul ca din ce in ce mai multi cumparatori se intreaba nu doar cum sunt facute hainle ci si din ce sunt facute.
• In West Hollywood este interzis sa comercializezi blana naturala?
• Matasea naturala nu este neaparat un produs eco-friendly? Exista chiar o mare controversa in lume modei legata de aspectul etic al crescatorilor de viermi de matase, intrucat in cele mai multe larvele sunt oparite ca sa nu iasa din cocon, pentru a produce cat mai multa matase. Exista si crescatorii ce colecteaza matasea in mod natural, fara a rani larvele, dar procesul e mai indelungat.


• Nici brandurile eco nu sunt ferite de probleme si aspecte mai putin morale? Patagonia de exemplu, brand cunsocut pentru implicarea in "salvarea Pamantului prin haine" a trecut prin doua astfel e crize etice: Vier Pfoten i-a criticat ca folosesc pene de la gastele crescute pentru foie gras. De asemenea folosesc lana animalelor ce sunt trimise catre abatoare.
• Poti recicla sau dona haine online? Schimbul de haine, ori swapping, ajuta la reciclare. Swapstyle, Rehash, Closet Infinite sunt cateva dintre comunitatile unde poti face asta.
• Exista o arta a reciclarii? Trashion - caci asa se numeste - transforma resturile in obiecte de arta. Pe ideea "One person's trash is another's treasure" acest curent s-a nascut in Noua Zeelanda in 2004, ajutand la pastrarea mediului curat.


• Panza de paianjen e de 5 ori mai rezistenta ca otelul (45 tone/cm2), de 2 ori mai elastica decat nylonul, extrem de usoara si foarte stabila, avand memoria formei. Am aflat asta de la Caroline David, curatoarea Futurotextiles. Tot ea mi-a spus ca din pacate nu s-a "reprodus" sub forma niciunui polymer.
• ItI poti creste singura hainele? Suzanne Lee, fost deisgner, actual designer biologist, experiemnteaza cu bacterii de celuloza din kombucha - frunze de ceai verde, zahar, cateva bacterii, drojdie de bere, acid acetic si putin timp. Amestecul fermenteaza si creeaza fasii. Apoi reteta de haine e gata! Tot ce-ti trebuie e o "ceasca" maaare de ceai, zahar si cateva "prafuri" de microorganisme, iar "tesatura" se "tese" singura. Dupa ce "metrajele" sunt gata, le poti coase sub forma hainelor cand sunt uscate, ori le potI lipi cat sunt umede. Si daca "ceaiul" purtabil" nu te-a convins, afla studentii de la Sheffield Hallam din Anglia au creat rochia de mireasa din polyvinil din alcool, o rochie ce se dizolva cand ajunge in apa. Cum s-ar zice, dupa nunta, spritul! Doar sa nu-ti lasi viitorul sot sa intre-n camera in care-ti cresti rochia de mireasa. Am auzit ca poarta ghinion!
• Bacteria este un nou trend in noile fibre. Donna Franklin si Garry Cass au realizat o rochie din vin rosu, tot cu ajutorul microorganismelor ce fermenteaza. Astept cu emotie ziua cand Lady Gaga se va hotari sa asorteze o astfel de rochie cu aceea din fleici de carne, purtata acum ceva timp. Adevarul e ca vinul rosu merge de minune cu o friptura buna!
• Exista deja o rochie care canta. Ea a fost conceputa de Alyce Santoro din benzi inregsitrate de caseta audio. Ea produce sunete cand este atinsa de un magnetofon.
• Jum Nakao a creat o rochie din polyester si inox. Sincer, nu stiu cu certitudine daca ar trebui s-o porti la aeroport.
• Exista o instalatie facuta pentru zona inalta a Etiopiei: WarKaWater - pe o structura de 9 metri, pe un cadru de bambus intins pe un material special ce permite colectarea apei din condensare.
• Inul este folosit inclusiv in muzica? Exista o vioara din compozit de in, conceputa de cercetatorii Politehnicii din Paris.


• Pe maul lacului Inre, din Birmania, exista traditia extragerii fibrelor din lotus de 1000 de ani. Este o tsatura usoara, nu se sifoneaza si e mai scump ca matasea.
• La Universitatea din Bolton s-a realizat o rochie cu material hibrid ce produce energie prin miscare? Poti chiar sa-ti incarci telefonul de la rochie!
• Stiai ca arborele de pluta poate avea scoarta recoltata doar de 16 ori in 200 de ani (viata unui astfel de copac) pentru a fi un material ecofriendly?
• Amprenta de carbon a industriei de moda este imensa - cel putin 25% din pesticidele din lume sunt folosite sa se cultive bumbac si peste 8000 de chimicale sunt folosite pentru a transforma materia prima in textile.
• Marielle Leenders a creat haine din textile ce se contracta la frig si se dilata la cald?
• Atlantic Leather transforma piele de peste din industria de carne in piele numai buna de purtat?
• La folosirea unei genti bio, "intra" pana la 21 de PET-uri?
• Exista fibre sintetice biodegradabile: acetat, triacetat, PLA, fibre de soia si fibre sintetice mai putin prietenoase cu colul, facute din petrol precum: acrilicele sau vascoza. Acetatul si triacetatul sunt cele mai vechi fibre artificiale - fiind folosite in Primul Razboi Mondial, la avioane, avand la baza pulpa de lemn.
• Inul este analrgenic si fibra naturala cea mai rezistenta si cea mai ecologica?
• Fibrele celulozice (bumbac, iuta, bambus, Abaca, soia, banana, ananas, fag, canepa) sunt mai sustenabile in culturi decat cele proteice (lana, matase, angora, Alpaca, Llama, casmir, mohair, Vicuña)?


• In Thailanda s-a creat umbrela eco-friendly, din bambus, bumbac si PVC, care te protejeaza de UVA/UVB/UVC si produce prin degradare 90% din energia folosita la crearea ei.
• Soia si bambusul sunt mai sustenabile decat bumbacul? Bambusul, de exemplu e folosit inclusiv in crearea bicicletelor. UR-02 si UC-02 sunt doua modele foarte hip de biciclete din bambus, desi numele lor te poate duce cu gandul la Star Wars, Bamboocycles sunt eco si... facute de mana. Iar sub forma de carbune, bambusul are extrem de multe calitati: previne inmultirea bacteriilor, nu se scamoseaza,
• absoarbe radiatii si e un bun izolant.
• Multe texturi printre care denimul, chino, matasea, nylonul, lana, bumbacul) din industria vestimentara contin o fibra celulozica facuta din pulpa de lemn numita Lyocell care imbogateste calitatile fibrelor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu